Panem et circences Huomioita aikamme avaruudessa

6.1.2019

Sananvapaudesta

Filed under: Yleinen — Tulenkantaja @ 10:55

Ennakkosensuuri, jolla pyritään poistamaan ”vääränlaiset” mielipiteet pois muiden näkyviltä on ensimmäinen merkki siitä, että valtaa pitävät pelkäävät menettävänsä sen vallan ja sen mukanaan tuomat etuudet.

Sananvapaus joko on tai sitten ei ole. Välimuotoja ei ole olemassa. Ylilyöntejä varten on rikoslait jotka kattavat rikokset kunnianloukkauksista yllytyksiin ja kansanryhmää vastaan kiihottamisesta uskonrauhan rikkomisiin. Tosin jo nyt esimerkiksi kaksi jälkimmäistä ovat olleet hyvin tulkinnanvaraisia.

Suomalaisten suhtautuminen koko ajan kapenevaan sananvapauteensa on hämmästyttänyt minut moneen kertaan. Suurimmaksi osaksi vain päivitellään kuinka nykyään ei saa sanoa mitään, voivotellaan sananvapauden tilaa ja täytellään nettiaddresseja. Mitään konkreettista ei olla valmiita tekemään sen eteen, että sananvapaus voitaisiin säilyttää.

Sitten on se omahyväinen porukka joka tuntee olevansa oikealla, eli oikeamielisten puolella ja heidän kommenttinsa ennakkosensuurista on kuin suoraan Joseph Goebbelsin käsikirjasta. Suomessa on sananvapaus, pitää vain vastata sanomisistaan tai, pitää olla kirjoittamatta ja sanomatta asioita joista joutuu sensuurin hampaisiin tai saa rangaistuksen. Näitä ihmisiä on läpi historian kutsuttu hyödyllisiksi idiooteiksi, jotka ovat aina jääneet jalkoihin kun tilanne on eskaloitunut konfliktin tasolle.

Eniten kuitenkin jaksaa hämmästyttää ne tahot, jotka näyttävät ymmärtävän sen tärkeimmän asian, että vain kyseenalaistaminen ja muiden vaihtoehtojen esittäminen on ollut se voima joka on mahdollistanut yhteiskuntien kehittymisen ja joka on tieteen tekemisen perusfakta. Silti nämä ihmiset eivät uskalla ottaa julkisesti kantaa juuri mihinkään, eivätkä edes halua jakaa sitä kaikkea tietoa mitä saatavilla on. Selityksenä kuulee useasti sen, että sillä voi olla vakavat seuraukset joko sosiaalisen – tai työelämän kannalta.

Minä kysyn, mitä sitten? Kuvitteletteko te tosiaan, että muut kyllä hoitavat asiat teidän puolestanne ja te pääsette nauttimaan sen työn hedelmistä? Miten te voitte katsoa itseänne peilistä kun annatte jälkikasvune tulevaisuuden mennä viemäristä alas vain sen takia, että pelkäätte mitä muut teistä ajattelevat, tai että menetätte ehkä ansiotoimenne ja hyvän ihmisen statuksenne? Hyvät ihmiset. Monet ovat menettäneet henkensä puolustaessaan isänmaatansa ja vapauttaan ilmaista itseään ja te hyväkkäät siellä näyttöpäätteittenne takana pelkäätte muiden ajatuksia?

Hävetkää perkeleet!

On helppo olla välittämättä siitä mitä naapurille tapahtuu mutta kannattaa muistaa, että se mitä naapurille tapahtuu tulee tapahtumaan ennen pitkää myös sinulle. Vaikka Suomessa on tällä hetkellä kyse pääasiassa väärän poliittisen mielipiteen omaavien eristämisestä sosiaalisessa mediassa, joka on eittämättä hyvin suuressa roolissa nyky-yhteiskunnan kommunikaatiossa, ja vaikka vasta muutama suomalainen politiikko on tuomittu vääristä mielipiteistä oikeudessa, niin tässä kohdassa kannattaa muistaa Martin Niemöllerin runon tunnetuin versio.

»Ensin ne tulivat hakemaan sosialistit, enkä puhunut mitään, koska en ollut sosialisti. 
Sitten ne tulivat hakemaan ammattiyhdistysaktiivit, enkä puhunut mitään, koska en ollut ammattiyhdistysaktiivi. 
Sitten ne tulivat hakemaan juutalaiset, enkä puhunut mitään, koska en ollut juutalainen. 
Sitten ne tulivat hakemaan minut, eikä ollut enää ketään, joka olisi puhunut puolestani.»

Kehitys siihen suuntaan missä ihmisiä opetetaan ajattelemaan oikein ei ole mikään vitsi, vaan jo totisinta totta. Sellainen ideologia on aina vahvasti kuulunut autoritaarisiin yhteiskuntiin ja tällä hetkellä se on yksi Euroopan Yhdysvaltojen rakennuspalikoista. Sitäkö te haluatte?

1 kommentti »

  1. Samaa mieltä, hyvä Niemöller! Pian käy kalpaten, ellei yhteiskunnallisiin ongelmiin puututa ajoissa. Lisää tästä aiheesta: http://femmu.munblogi.com/2019/01/06/ouluntapauksista/

    Kommentti käyttäjältä Femmu — 6.1.2019 @ 13:05

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Leave a comment

Powered by WordPress